Doylestown Bathroom Renovation “Open Door to Change”

After


 

Before


About This Project


Although enjoying their spacious home and rambling property, our clients major complaint was their inefficient master bathroom. The original layout did not work well for them and they longed for a better solution for this generously allotted square footage. They needed more useful storage space, better lighting and vanities and they were tired of the dated tub and under sized shower. They were ready to open the door to change.

Our challenge was to create a more resourceful floor plan that would abundantly accommodate our clients needs and desires. A thoughtfully formulated and improved design was generated. The new plan presented another challenge that would require a slight reconfiguration of the master closet. At project completion all obstacles had been innovatively handled, artfully accomplishing the desired goals and beyond.

A pleasing new layout was creatively designed for the generous bathroom space, producing a more efficient flow and greater storage. The floor comes to life by using large faux Calcutta marble tiles with a soft matte finish in a basket weave pattern. Strategically placed recessed fixtures were added to provide much needed light and enhance the fresh, clean-flowing floor plan. In a regal fashion, significantly-sized crown molding frames the remodeled space.

With floor plan frustrations addressed and handsomely detailed customization added, the homes poorly designed master bathroom has become a restful, orderly place of solace. Our client’s disappointments have disappeared and what remains is a richly remodeled space, nothing short of effortless energizing efficiency. 

Bedminster Bathroom Renovation – Historic Charm

After


About This Project


A blending of the old with the new in a strikingly sleek and simple pallet accomplishes a clean farmhouse feel for these thrilled homeowners. The pure earthiness of the abundance of field stone used throughout makes a strong solid statement all on its own. An open-ended European inspired shower seamlessly takes center stage within the space.

A continuation of stone is the backdrop for the double vanity crafted from aged wood and specified customization. The far end of the large galley style bathroom is capped with a built-in storage unit made of rich toned wood and vintage frosted glass.

Lumberville Addition – “Viewing Backyard Paradise”

After


 

Before


About This Project


Neatly nestled into the foot of a mountain, our client’s 150 year old home felt cramped. With a road right outside their front door, neighbors tightly tucked on each side and the mountain slope for their backyard, our clients wanted to maximize their living space within. As the present working kitchen did not lend itself to a sit-down mealtime environment, they had always desired a dining room. Also their master bedroom was snug and rather plain in design and could not provide them the romantic private paradise of their dreams. Introducing as much natural light into the new proposed space was of high priority. Arch top windows were a specific desire. They greatly wanted the finished project to take full advantage of the backyard view as well as having a visual of the nearby river running in front. All renovations were to tastefully fit into the flow of the original structure, increasing its charm while adding practical functionality.

      A two-story addition that was artfully designed and specifically tailored to fit the existing home incorporated all our customer’s needs and desires. The back, side door off the present kitchen became the entrance into the new dining area.  A bank of four windows including French doors captured the entire back wall of the new room inviting the outdoors in. Directly above the newly established dining area housed the master bedroom expansion, dramatically highlighted by twin cathedral ceilings, two arched windows and a set of French doors with full side lights opening onto a step-out rout iron balcony.

Continual challenges presented themselves from the onset of this project. To gain access on and off the property while the work was being done, permission from the next door neighbors needed to be secured because the structures were in such close proximity each other. All construction had to take place without disturbing the fixed stone wall running the length of the proposed addition and within 36” of finished framework.  Normally used heavy machinery to assist in various tasks in the renovating project was unable to be utilized due to lack of space and the steep mountain slope directly off the back of the house. This resulted in the entire foundation needing to be dug by hand using jackhammers to break up the rock to insure the foundation would be the proper depth. In addition once off the delivery trucks, all windows and the two large double doors and sidelights were man-handled only, using creatively designed pulley systems. The detailed task of insuring the new blended undetectably with the old was an ongoing challenge.

       Project complete, the homeowners can experience a relaxed dining environment and then retire to a spacious master bedroom suite. Both renovated areas not only give the feeling of being outside, but provide the opportunity to simply turn a knob and take a step and really be there.

New Hope Historic Addition – “Uniquely Unique”

After


 

Before


 

About This Project


With the great efforts our homeowners took to develop and maintain extensive landscaping on their wide-spread undeveloped property, they longed to enjoy the year round beauty from an indoor living space with an outdoor exposure. They desired a unique version of a sleeping porch, a charming architectural tradition highly valued at the turn of the 20th century. Several existing out buildings on their original farmland were renovated and repurposed. They desired the one final structure, sitting independent from the rest, to be preserved and become the crowned centerpiece of their updated 21st century sleeping porch.

As spring turned into summer, a symmetrical design was approved and work ensued. The preservation of this deteriorating historic building created many challenges and extensive restoration and tedious stabilizing followed.  Securing the structure’s integrity while honoring the past was part of every level of the renovation process, from below the ground’s surface to the rooftop. Once the building was fortified, the involved restoration painstakingly continued. When the intricate process began to graph in twin contemporary additions, further challenges were presented. Very specific desires such as walls constructed entirely of windows and invisible heat sources were incorporated into the design. With each obstacle successfully met, the homeowners’ wishes fulfilled, the new space was ready for occupancy.

In recreating the sleeping porch style fashioned from over a century ago, this remodel takes on an updated, contemporary flare. The side additions were built out of steel due to the desire for expansive windows and a limited amount of solid walls.  Aluminum framed glass panels encase the additions on three sides. A full screen accompanies each glass door.

Reclaimed local stone was brought in to create the base wall of the matching additions. The upper door is replaced with a classic window to increase the natural light. The broad and relaxing new space has an expansive reach from side to side with the main view from inside the renovation focused on the abundant manicured landscaping. The old building is free from the oppressive overgrowth and now has a clean and uncluttered entrance.

It was abundantly evident the neglected out-building had acquired a new purpose. Centering on the solid historic ground of this lone structure, and spreading to either side with minimalistic living, the redesign gracefully connected the past to the present. Whether they wish for a nighttime escape or a daytime refuge, our homeowners can take in all the sights, sounds and scents of their outdoor haven afforded by the comfort of their present-day sleeping porch.

Bedminster Historic Addition – “The “Wright” Way”

After


 

Before


About This Project


 

Nestled neatly off a secluded country road stood this neglected farmhouse find. Our clients were confident of its potential, however, unsure of the process. The interior boasted of nothing more than an array of small, disconnected, uninviting rooms in desperate need of major change. Being their private weekend residence, our clients desired more open space, providing a relaxing get-away as well as comfortable entertaining. They also wanted the entire renovations done with the “Wright” style in mind, yet upon first sight of the house, desired it’s exterior to remain the period look.

Franklin Lloyd Wright, whose architectural influences were evidenced from the turn of the 20th century to the mid-teens, was known for his use of geometric shapes in glass and woodwork. Unlike our forefather’s farmhouse, Wright’s buildings were open, informal shelters with a flow-through floor plan. To Wright, the inherent differences of each structure would be the individual design made to fit the needs of each client and the attributes of each site. Each home was based on a geometric grid.

With the desires and fundamental concepts expressed, initial plans were transformed, and the project was under way. Extensive renovation took place as ground was broken and block laid for an “L” shaped addition in the back of the house, virtually out of driveway view. A stone chimney and fireplace were erected; a low ceiling lifted, dormers added, an exterior wall opened, and multiple areas of plaster removed, exposing the original stonework.

Various challenges throughout were raised, met and solutions found. From start to finish, incorporating the “Wright” style was a continual consideration. Existing locations of the power line to the house, and the properties private water well, were addressed by a re-routing process. An unsuspected amount of rot and deterioration was discovered and repaired in the exterior wall prior to building the new chimney. In meeting our client’s desire, specific planning took place to change the sunroom’s original flat ceiling to vaulted. Difficulties presented themselves in the various sections of stone exposure. Challenges involved properly incorporating and waterproofing the second level balcony, built to insure a private overlook of the site from the master bedroom. The existing siding of the centuries old addition was no longer available, so careful removal ensured to reinstall it for completion.

The specially designed plans allowing for more open space to walk, work, rest and unwind had been accomplished. Our clients’ expectations were exceeded. Relaxing in their weekend escape, surrounded by soothing country colors, simply put, just feels like the “Wright” place to be.

Furlong Addition – “Trapped Treasure”

After


 

 

Before


About this project


Neglected and abused for decades, this centuries old farmhouse held a distinctive appeal in the eyes of its new home owners. Perhaps they could see through the years of abandonment and visualize the intended form and function from inception. Having been a family home, a general store, and a gas station and later housed a multitude of questionable activities, its original purpose was long buried under years of desertion. Immediately upon entry, our clients fell in love with the wide plank pumpkin pine floor boards, the pie shaped staircases, and deep window sills. Their desires included: rip out the old carpet and refinish the original hard wood, relocate the kitchen, change the first floor layout to create a better flow for the central living space, create a home office and powder room, freshen the walls and windows with new paint, construct additional storage/closet space, and refurbish the exterior. All very achievable, however a continual onslaught of obstacles arose before their dream home could be a reality. 

     The original home was 300 years old and boasted two additions, one constructed 90 years earlier and the other dating back 200 years. It became apparent that portions of the foundation in the 300 year old section had crumbled, which meant the priority was to sure-up the centuries old structure. On that fresh and solid groundwork would rise a new and innovative custom kitchen. Additionally, portions of the 90 year old sections were deemed unworthy to salvage, a sprawling, multidimensional addition was designed to meet the client’s needs and desires. This included a living room, dining room, master bedroom/bathroom, laundry and home office space. Exceeding all expectations, it was specifically erected with the same footprint to replace the previously demolished structure.

 The challenges kept multiplying. The dream of beautiful old wood floors became a nightmare when the timeworn carpet was torn up only to reveal plywood. Methodically the plywood treads under the old carpet on the charming pie shaped stairs were removed and carefully replaced with original planks from a back section in the third floor attic. The flow on the second floor was vastly improved when the rooms were reassigned, walls moved and closets created. All windows and doors were replaced and the deep window sills were brought back to life from their decomposed state. The endless nooks and crannies throughout the expansive structure were uncovered and refurbished. The entire house was rewired, plumbed to code, spray foamed and a central vacuum was installed throughout. One by one, each of the various challenges were successfully conquered as energizing air began to flow in and out of each renovated room.

     With a brand new lease on life, the deteriorated home had an updated and undeniable allure.  Respectful of its history, the drastic renovation restored the graceful dignity of the homestead and transformed the dilapidated structure in every aspect. As its past was honored, the now remodeled present provides new breath for a purposeful future.

 

Bedminster Kitchen Renovation “Innovation Explosion”

After


 

Before


 

About this Project


 

New home ownership launched the agenda for the kitchen renovating of this previously remodeled historic home. The new owners did not care for the existing style, the disconnectedness to the rest of the house, the feeling of confinement or the lack of natural light. Year-round entertainment was extremely important to the new owners as they desired to see their guests arriving as well as connect their eat-in kitchen to the outside patio. It would be critical to use all organic materials.

An aggressive plan was presented involving vertically opening the space with a cathedral ceiling, reclaiming the original stone wall for the interior of the kitchen and providing a window wall of glass leading to the outside. Carefully chosen one-of-a-kind custom cabinet pieces and accent lighting each possessed their own story of creation leading to a most unique outcome.

The project overflowed with challenges at every level. Removing the second floor and keeping the roof intact involved precise structural calculations. It was significantly difficult to install the massive roof tresses into place within the walls of the existing structure. The immense size of the timbers made joinery a major challenge. The original exterior stone wall within the existing kitchen had been covered by an interior framed wall. It was removed to reveal the period stone. The challenge to locate matching stone came when the wall was to be extended for the remodeled kitchen layout. The installation of the highly customized cabinets allowed expert craftsmanship to shine. Meeting and conquering all challenges, great and small resulted in a jaw-dropping outcome for all to admire.

The new, naturally bright and airy remodeled kitchen demands attention, throwing the innocent viewer into visual overload. Innovation is on obvious display at every angle. The homeowners who can now see their incoming guests can comfortably and easily entertain them inside or out. With distinctive detail visible in every inch of their renovated space, conversation will never be lacking.

Once the wall was removed, a large I beam was tediously installed to carry the roof load of the extended space. Radom width reclaimed natural hickory became the new floor surface in the remodeled kitchen. Two custom-made pendent lights illuminate the oversized contemporary wood slab table. The shades housing the lights were delicately crafted out of specifically grown, shaped and harvested giant mushrooms.