The “Wright” Way- Doylestown Farmhouse Addition

Project Details:

  • Project The “Wright” Way
  • Category Additions, Award Winner
  • Location Doylestown, PA
  • Project Year 2006

Project Highlights

Nestled neatly off a secluded country toad stood this neglected farmhous find. Our clients were confident of its possible potential, however, unsure of the process. The interior boasted of nothing more than an array of small, disconnected, uninvented rooms in desperate need of major change. Being their private weekend residence, our clients desired more open space, providing for a relaxing get-away as well as comfofrtable entertaining. They also wanted the enfire renovation done with the “Wright style in mind, yet upon first sight of the house, desired its exterior to remain the period look.
Franklin Lloyd Weright, whose architectural influences were evidence from the turn of the 20th century to the mid teens, was known for his use of geometric shapes in glass and woodwork. Unlike our forefather’s farmhouse, Wright’s buildings were open, informal shelters with a flow-through floor plan. To Wright, the inherent differences of each structure would be the individual design made to fit the needs of each client and the attributes of each site. Each home was based on a geometric grid.
 
With the desires and fundamental concepts expressed, initial plans were transformed and the project was under way. Extensive renovation took place as ground was broke nad block ladi for an “L” shaped addition in the back of the house, virtually out of driveway view. A stone chimney and fireplace was erected; a low ceiling lifted, dormers added, an exterior wall opened up and multiple areas of plaster removed, exposing the original stonework.
 
Various challenges throughout were raised and met and solutions found. From start to finish, incorporating the “Wright” style was a continual consideration. Existing locations of the power line to the house, and the properties’ private water well prior to building the new chimney. In meeting our clients’ desire, specific planning took place to change the sunroom’s original flat ceiling to vaulted. Difficulties presented themselves in various sections of stone exposure. Challenges involved properly incorporating and waterproofing the second level balcony, built to insure a private overlook of the site from the master bedroom. The existing siding of the centuries olf addition was no longer available, so careful removal ensured to reuse it upon completion.
The specially designed plans allowing for more space to walk, work, rest, and unwind had been accomplished. Our clients’ expectations were exceeded. Relaxing in their weekend escape, surrounded by soothing country colors, simply put, just feel like the “Wright” place to be.

After Photos